• Fri. Sep 30th, 2022

See what the Conservative People’s Party answers to MIFF’s questions about Denmark and Israel

DetKonservativeFolkeparti-logo

We received the following answers to our survey

Question 1: The State of Israel

Israel was established as a national homeland for Jews, as the UN Partition Plan of November 1947 also provided for. Most Jews in Israel are refugees and descendants of refugees, not least from the Arab countries. We have a moral duty to support a Jewish homeland, said former US President Barack Obama. Does the party support the right of the Jewish people to its own nation state?

Answer: Yes

Question 2: “High-tech” cooperation DK-Israel

In a number of high-tech areas (IT, medicine, cybersecurity, water, renewable energy sources – just to name a few examples), Israel is among the foremost in the world. There is already cooperation between Israeli and Danish actors. Does the party support even closer economic and technological cooperation between Denmark and Israel?

Answer: Yes


Question 3: The DK-Israel cooperation in the energy sector

Israel has discovered large natural gas deposits in its economic zone in the Mediterranean and entered into binding cooperation with, for example, Egypt. Does the party support increased Danish cooperation with Israel in the energy sector?

Answer: Yes


Question 4: Boycott

Does the party support any kind of boycott of another country? If so, which countries and is Israel on the list?

Answer: At least there is no reason to boycott Israel. Denmark, in collaboration with the EU, for example, has adopted sanctions from a country like Russia because Russia annexed Crimea with brutal force.


Question 5: The BDS movement

In 2016, Angela Merkel’s party (CDU) declared all forms of Israel boycott anti-Semitic. In 2018, the security service of the Berlin police concluded that the BDS movement (Boycott-Divest-Sanction) is anti-Semitic, and the culture spokesman for the Berlin Left Party, Klaus Lederer – has assessed that BDS is “structural anti-Semitism.” The Prime Minister of Canada, Justin Trudeau, has in 2019 said that the BDS movement is anti-Semitic. Does the party agree with that assessment of the BDS movement?

Answer: Boycott of Israel may well be anti-Semitic if it matters that Israel is a Jewish state. The Conservative People’s Party does not support a boycott of Israel.


Question 6: UN treatment of Israel

Former and current UN Secretaries-General, Ban Ki-moon and António Guterres, as well as Denmark’s Foreign Minister Anders Samuelsen have pointed out that Israel is being treated unfairly in the UN system. Does the party agree with that assessment?

Answer: Yes, definitely. There has been a disproportionate focus on Israel at the UN.


Question 7: PA (Palestinian Authority)

Denmark is a financial contributor to the Palestinian Authority (PA). The PA rewards and honors participation in targeted attacks on Israeli civilians, for example by rewarding prisoners, by naming schools and sports tournaments after the attackers, and by honoring them in official media. Does the party believe that Denmark should use economic pressure to get the PA to stop rewarding and paying homage to terrorists?

Answer: There must of course be control over what and who Denmark supports. We have previously stopped donations to a Palestinian NGO, WATC, which had named a Palestinian women’s center in Burqa in the West Bank after a female Palestinian terrorist. The aid was removed and demanded repayment. Of course, Danish tax dollars should not go to promoting or cheap terror.

Question 8: Hamas

The 1988 Hamas Charter expresses longing for a time when nature will help Muslims kill Jews. The new 2016 Hamas document, which does not replace the Charter, aims at the complete liberation of “Palestine” from the Jordan River to the Mediterranean, so that Israel disappears. Does the party support contact / dialogue with the Hamas regime in the Gaza Strip?

Answer: Hamas is a terrorist organization, and their propaganda and terrorism are damaging relations between Israel and the Palestinians in Gaza. The position of the Conservative People’s Party is that a long-term solution must be based on a political process that fully allows the legitimate Palestinian Authority to return to Gaza, and on a continued commitment to the Quartet principles.


Question 9: Criteria for supporting NGOs

Denmark provides financial support to Palestinian and Israeli NGOs to build a strong Palestinian civil society. In 2017, Denmark became aware that some of the supported NGOs did not act in accordance with Danish goals for development cooperation. The NGOs, for example, opposed a two-state solution, they supported BDS and had links to terrorists. The support criteria have therefore been clarified and fewer NGOs receive support. Does the party support the changed support criteria?

Answer: The Conservative People’s Party supports a two-state solution, and therefore we do not believe that support should be given to organizations that oppose this.

Question 10: UNRWA

The descendants of Palestinian refugees from 1948 are treated through UNRWA in a completely different way than all other refugees in the world through the UN High Commissioner for Refugees. Does the party support Denmark working to change that practice?

Answer: It is not a decision that Denmark makes alone. Denmark’s policy in this area is that UNRWA helps to stabilize the area, but the policy must of course be up – to – date.

Question 11: Recognition of Palestine as a State?

Current international law specifies that there must be a peace agreement between Israel and the recognized Palestinian leader before recognition can be given to the “State of Palestine”. However, a large number of countries have already recognized Palestine as a state. And several Danish politicians have wanted Denmark (preferably but not necessarily together with the whole EU) to deviate from the condition that the peace agreement must precede recognition. Does the party support the recognition of the “State of Palestine” without a peace agreement?

Answer: No

Appendix: The Party’s View on the Israel-Palestine Conflict

The MIFF editorial staff adds the following from The Conservative People’s Party’s Foreign Policy so that our readers can see the party’s own priorities and weighting.

The Conservative People’s Party supports a two-state solution where two states can live peacefully and safely side by side. Something that we also worked hard for and constructively under the VK government. It was also under the VK government that Denmark made great efforts for peace back in 2002. With the roadmap for peace, which the then Foreign Minister Per Stig Møller had prepared during Denmark’s presidency of the EU, we made a significant attempt to find a lasting solution. .

We see the recognition of an independent Palestinian state as a crucial piece in the peace process. But a Palestinian state must be the result of negotiations between Israel and the Palestinian Authority, which is why we do not support the unilateral recognition of an independent Palestinian state. Although we take a very critical view of Israeli settlement policy, we recognize the need for Israel to effectively defend its borders and maintain security for its citizens; all this with respect for human rights.

Leave a Reply

Your email address will not be published.