• Sun. Sep 25th, 2022

See what the Danish People’s Party answers to MIFF’s questions about Denmark and Israel

Søren Espersen officielt

To our survey, we have received the following answers from Søren Espersen – who is f chairman of the Foreign Policy Board, deputy chairman of the Danish People’s Party and the Committee for the Home Guard.

Question 1: The State of Israel

Israel was established as a national homeland for Jews, as the UN Partition Plan of November 1947 also provided for. Most Jews in Israel are refugees and descendants of refugees, not least from the Arab countries. We have a moral duty to support a Jewish homeland, said former US President Barack Obama. Does the party support the right of the Jewish people to its own nation state?

Answer: Absolutely. Denmark was among the very first countries to recognize Israel. A country that has shown its viability in every way. Throughout its life, the Danish People’s Party has been the Folketing’s sure supporter of Israel.

Question 2: “High-tech” cooperation DK-Israel

In a number of high-tech areas (IT, medicine, cybersecurity, water, renewable energy sources – just to name a few examples), Israel is among the foremost in the world. There is already cooperation between Israeli and Danish actors. Does the party support even closer economic and technological cooperation between Denmark and Israel?

Answer: Yes, to a great extent. Israel has proven capable of delivering high technology. The Danish People’s Party also supports that Israel supplies military equipment to Denmark to a greater extent.


Question 3: The DK-Israel cooperation in the energy sector

Israel has discovered large natural gas deposits in its economic zone in the Mediterranean and entered into binding cooperation with, for example, Egypt. Does the party support increased Danish cooperation with Israel in the energy sector?

Answer: Yes, unconditionally!


Question 4: Boycott

Does the party support any kind of boycott of another country? If so, which countries and is Israel on the list?

Answer: The Danish People’s Party is in principle opposed to any kind of trade boycott, as we find that it only affects Danish exports – and is really irrelevant. Incidentally, the ongoing boycott of Israel is fundamentally ridiculous and outrageous.


Question 5: The BDS movement

In 2016, Angela Merkel’s party (CDU) declared all forms of Israel boycott anti-Semitic. In 2018, the security service of the Berlin police concluded that the BDS movement (Boycott-Divest-Sanction) is anti-Semitic, and the culture spokesman for the Berlin Left Party, Klaus Lederer – has assessed that BDS is “structural anti-Semitism.” The Prime Minister of Canada, Justin Trudeau, has in 2019 said that the BDS movement is anti-Semitic. Does the party agree with that assessment of the BDS movement?

Answer: I totally agree.


Question 6: UN treatment of Israel

Former and current UN Secretaries-General, Ban Ki-moon and António Guterres, as well as Denmark’s Foreign Minister Anders Samuelsen have pointed out that Israel is being treated unfairly in the UN system. Does the party agree with that assessment?

Answer: Yes, and as chairman of the Foreign Policy Board, I have thanked Anders Samuelsen for his statements on Israel.


Question 7: PA (Palestinian Authority)

Denmark is a financial contributor to the Palestinian Authority (PA). The PA rewards and honors participation in targeted attacks on Israeli civilians, for example by rewarding prisoners, by naming schools and sports tournaments after the attackers, and by honoring them in official media. Does the party believe that Denmark should use economic pressure to get the PA to stop rewarding and paying homage to terrorists?

Answer: It is the opinion of the Danish People’s Party that the financial support for the Palestinian Authority should be stopped completely. It has angered the Danish People’s Party’s parliamentary group and voters that Denmark is sending money that is used to pay tribute to terrorists and support the relatives of dead or imprisoned terrorists.

Question 8: Hamas

The 1988 Hamas Charter expresses longing for a time when nature will help Muslims kill Jews. The new 2016 Hamas document, which does not replace the Charter, aims at the complete liberation of “Palestine” from the Jordan River to the Mediterranean, so that Israel disappears. Does the party support contact / dialogue with the Hamas regime in the Gaza Strip?

Answer: Hamas is a terrorist organization that does not deserve any justification.


Question 9: Criteria for supporting NGOs

Denmark provides financial support to Palestinian and Israeli NGOs to build a strong Palestinian civil society. In 2017, Denmark became aware that some of the supported NGOs did not act in accordance with Danish goals for development cooperation. The NGOs, for example, opposed a two-state solution, they supported BDS and had links to terrorists. The support criteria have therefore been clarified and fewer NGOs receive support. Does the party support the changed support criteria?

Answer: Yes

Question 10: UNRWA

The descendants of Palestinian refugees from 1948 are treated through UNRWA in a completely different way than all other refugees in the world through the UN High Commissioner for Refugees. Does the party support Denmark working to change that practice?

Answer: Yes, to a great extent. It is the position of the Danish People’s Party that in time, the descendants of the Arabs who left when Israel was founded will be treated like all other descendants of refugees.

Question 11: Recognition of Palestine as a State?

Current international law specifies that there must be a peace agreement between Israel and the recognized Palestinian leader before recognition can be given to the “State of Palestine”. However, a large number of countries have already recognized Palestine as a state. And several Danish politicians have wanted Denmark (preferably but not necessarily together with the whole EU) to deviate from the condition that the peace agreement must precede recognition. Does the party support the recognition of the “State of Palestine” without a peace agreement?

Answer: No. It is completely in line with Danish diplomacy that we do as we do. Tradition also stipulates that Denmark only recognizes new countries which themselves control the country’s borders and which control its territory. This is one of the reasons why the Danish People’s Party once opposed the recognition of Kosovo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.