• Sun. Sep 25th, 2022

See what the Party Klaus Riskær Pedersen answers to MIFF’s questions about Denmark and Israel

Rolf-Gotze-Klaus-Riskaer-Pedersen-med partilogo

To our survey, we have received the following answers from Rolf Gøtze, the party’s security, defense and foreign policy rapporteur.

Question 1: The State of Israel

Israel was established as a national homeland for Jews, as the UN Partition Plan of November 1947 also provided for. Most Jews in Israel are refugees and descendants of refugees, not least from the Arab countries. We have a moral duty to support a Jewish homeland, said former US President Barack Obama. Does the party support the right of the Jewish people to its own nation state?

Answer: The Jewish people, like all other registered peoples, naturally have the right to their own nation-state.

Question 2: “High-tech” cooperation DK-Israel

In a number of high-tech areas (IT, medicine, cybersecurity, water, renewable energy sources – just to name a few examples), Israel is among the foremost in the world. There is already cooperation between Israeli and Danish actors. Does the party support even closer economic and technological cooperation between Denmark and Israel?

Answer: Israel has made impressive progress in the areas mentioned and i.a. TEVAS, as well as several IT companies and in terms of cyber security, Israel is far ahead. We consider Israel a completely natural partner in these areas and preferably closer than today.


Question 3: The DK-Israel cooperation in the energy sector

Israel has discovered large natural gas deposits in its economic zone in the Mediterranean and entered into binding cooperation with, for example, Egypt. Does the party support increased Danish cooperation with Israel in the energy sector?

Answer: The fact that Israel has concluded an agreement with Egypt shows the cross-cultural cooperation opportunities in the area, which we strongly recommend to develop further, for the benefit of the whole region. Denmark is extremely strong in the energy sector and also sees a naturally increased cooperation with Israel.


Question 4: Boycott

Does the party support any kind of boycott of another country? If so, which countries and is Israel on the list?

Answer: We support couples do not see boycott of other countries, as this allows for dialogue. If countries are aggressors and attack other countries, either directly, via terrorism, cyber attacks and the like. we can choose to join the UN results against these countries.


Question 5: The BDS movement

In 2016, Angela Merkel’s party (CDU) declared all forms of Israel boycott anti-Semitic. In 2018, the security service of the Berlin police concluded that the BDS movement (Boycott-Divest-Sanction) is anti-Semitic, and the culture spokesman for the Berlin Left Party, Klaus Lederer – has assessed that BDS is “structural anti-Semitism.” The Prime Minister of Canada, Justin Trudeau, has in 2019 said that the BDS movement is anti-Semitic. Does the party agree with that assessment of the BDS movement?

Answer: The BDS movement aims to boycott all forms of trade, as well as the political interaction with Israel. Of course, we do not support this!


Question 6: UN treatment of Israel

Former and current UN Secretaries-General, Ban Ki-moon and António Guterres, as well as Denmark’s Foreign Minister Anders Samuelsen have pointed out that Israel is being treated unfairly in the UN system. Does the party agree with that assessment?

Answer: The UN system needs to be radically reorganized to fit modern reality. Today, there are countries in committee positions that have a political interest in isolating Israel. Of course, we do not support this.


Question 7: PA (Palestinian Authority)

Denmark is a financial contributor to the Palestinian Authority (PA). The PA rewards and honors participation in targeted attacks on Israeli civilians, for example by rewarding prisoners, by naming schools and sports tournaments after the attackers, and by honoring them in official media. Does the party believe that Denmark should use economic pressure to get the PA to stop rewarding and paying homage to terrorists?

Answer: All forms of support abused to the political agitator for violent actions against other / other nations are incompatible with our positions in this area. Political pressure or direct removal of subsidies will be natural action. We support a two-state solution, in which both parties clearly recognize the right to the other party’s existence, as well as political and direct cooperation for naturally peaceful cooperation.

Question 8: Hamas

The 1988 Hamas Charter expresses longing for a time when nature will help Muslims kill Jews. The new 2016 Hamas document, which does not replace the Charter, aims at the complete liberation of “Palestine” from the Jordan River to the Mediterranean, so that Israel disappears. Does the party support contact / dialogue with the Hamas regime in the Gaza Strip?

Answer: As previously stated, we always prefer to engage in dialogue, even with opponents of what we find right and fair. It is a democratic principle that we do not compromise on. For the same reason, we will also enter into dialogue with Hamas, regardless of their actions at present. to put both political and economic pressure through dialogue.


Question 9: Criteria for supporting NGOs

Denmark provides financial support to Palestinian and Israeli NGOs to build a strong Palestinian civil society. In 2017, Denmark became aware that some of the supported NGOs did not act in accordance with Danish goals for development cooperation. The NGOs, for example, opposed a two-state solution, they supported BDS and had links to terrorists. The support criteria have therefore been clarified and fewer NGOs receive support. Does the party support the changed support criteria?

Answer: Absolutely! As previously stated, we do not support activities that are contrary to peaceful goals.

Question 10: UNRWA

The descendants of Palestinian refugees from 1948 are treated through UNRWA in a completely different way than all other refugees in the world through the UN High Commissioner for Refugees. Does the party support Denmark working to change that practice?

Answer: A refugee is a refugee, regardless of year and geography. It is the circumstances of war in a given country that define whether one is a refugee or not and it must be on equal terms for everyone in the whole world. We will work for this definition in the UN.

Question 11: Recognition of Palestine as a State?

Current international law specifies that there must be a peace agreement between Israel and the recognized Palestinian leader before recognition can be given to the “State of Palestine”. However, a large number of countries have already recognized Palestine as a state. And several Danish politicians have wanted Denmark (preferably but not necessarily together with the whole EU) to deviate from the condition that the peace agreement must precede recognition. Does the party support the recognition of the “State of Palestine” without a peace agreement?

Answer: No, we can not support recognition without a peace agreement that guarantees both parties equally. Therefore, there must also be a new Hamas charter that clearly and unequivocally accepts peaceful coexistence with the state of Israel and both parties must sign a charter with clear objectives for peaceful coexistence and preferably cooperation from political level to street level. At the same time, Israel must sign a complete stop to further expansion of settlements in the occupied territories and possibly withdrawal for certain parts of these areas need to be discussed.

The party adds about the Golan Heights

We support Israel’s right to the Golan Heights, as they are of strategic military importance to Israel’s security.

Leave a Reply

Your email address will not be published.